Ανακοίνωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Posted: Σεπτεμβρίου 8, 2014 by ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας in ΔΣ ΕΛΜΕ Ν.Α.: Ανακοινώσεις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας σας εύχεται καλή δύναμη και υγεία για τη νέα σχολική χρονιά.
Είναι σε όλους φανερό ότι αρχίζει μια ακόμα δύσκολη χρονιά για το δημόσιο σχολείο. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό η Κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η Τρόικα, η ΕΕ και όλα τα μεγάλα συμφέροντα που μας έφεραν έως εδώ.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. 8000 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Καταργήθηκαν βίαια τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικοί. 5000 βγήκαν σε υποχρεωτική μετάταξη στην πρωτοβάθμια και τη διοίκηση την περσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει 15.000 καθηγητές λιγότεροι. Στη θέση τους έγιναν 92 διορισμοί πέρσυ και κανένας φέτος.
Συνολικά έχουμε πάνω από 32% μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού στα 4 χρόνια του Μνημονίου, 2010-2014. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, είναι 68.000 εκπαιδευτικοί από 102.000 μόνο στη Δευτεροβάθμια.
Για να αντιμετωπίσει την τεράστια μείωση σε εκπαιδευτικό δυναμικό το υπουργείο προχώρησε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα την τελευταία τετραετία. Ακολούθησε την πρακτική της δημιουργίας πληθωρικών τμημάτων, παραβλέποντας τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες. Αύξησε το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, θεσμοθέτησε την ανάθεση διδακτικού έργου μέχρι και σε πέντε σχολικές μονάδες αδιαφορώντας για την ποιότητα του παρεχόμενου έργου. Διέλυσε βασικές υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης (ενισχυτική διδασκαλία, γραμματειακή υποστήριξη, βιβλιοθήκες, φύλαξη σχολείων κ.α.).
Ο υπουργός αναγνώρισε το καλοκαίρι ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη φετινή σχολική χρονιά ανέρχονται συνολικά σε 22.500. Από αυτά, τα 19.500 θα καλυφθούν με την πρόσληψη αναπληρωτών-ωρομισθίων, δηλαδή υπολείπονται ακόμη 3.000 που θα καλυφθούν με παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων.
Το γεγονός αυτό ανήκει στη γενικότερη πολιτική που επιχειρείται να επιβληθεί και ο δημόσιος τομέας να περάσει σε άλλη φάση με ελαστικότερες και πιο επισφαλείς μορφές εργασίας για τους νεότερους. Στη θέση των μόνιμων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνονται αναπληρωτές με σύμβαση έργου. Τα προβλήματα όμως αυτά επιλύονται μόνο με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Ενώ οι εκπαιδευτικοί όπως και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις μισθών, ετοιμάζουν νέο μισθολόγιο, δηλαδή νέες μειώσεις μισθών. Ενώ έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων, τα χαράτσια πολλαπλασιάζονται, το μόνο που αλλάζει είναι το όνομά τους.
Αφού μείωσαν δραματικά τις συντάξεις και το εφάπαξ, ετοιμάζουν νέες μειώσεις από 1/1/2015 και νέα επιδρομή στο ασφαλιστικό.
Ταυτόχρονα με το νέο νόμο για το λύκειο δρομολογούνται σοβαρές αλλαγές στα Λύκεια οι οποίες αλλοιώνουν το χαρακτήρα τους. Προωθείται η αφυδατωμένη και τυποποιημένη γνώση (τράπεζα θεμάτων) και εξωθούνται βίαια χιλιάδες μαθητές στη μαθητεία και στη κατάρτιση, στερώντας τελικά το δικαίωμα στη μόρφωση στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Τα πρώτα θύματα οι χιλιάδες ανεξεταστέοι του Σεπτέμβρη και οι οικογένειές τους.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί γιατί θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της Δημόσιας-Δωρεάν Παιδείας και της ελληνικής κοινωνίας.
Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, να δώσουμε μαζικά και ενωτικά τη μάχη για να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η συσπείρωση στα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ) και ένα πιο αποφασιστικό άνοιγμα σε γονείς και μαθητές είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των στόχων μας.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τις επόμενες μέρες το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα παραπάνω ζητήματα με ειδικές ανακοινώσεις και με περιοδείες στα σχολεία.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.